Contact:

020 - 613 12 46

 

Spoedgevallen:

06 - 53 54 02 76

Bij geen gehoor:

020 - 592 38 54

 

Echo

 

In Verloskundig Centrum Groei is een echocentrum gevestigd.

 

Echoscopisten

In het echocentrum werken Ariëtte van der Feen en Gaby Hermes.

 

Zij maken alle verloskundige echo’s. De echo’s worden gemaakt op het adres Slotermeerlaan 103-G, hetzelfde adres als dat van de verloskundige praktijk.

 

In de echopraktijk staan persoonlijke benadering en kwaliteit centraal. We vinden het leuk om bij de gemaakte echobeelden veel uitleg te geven, en je mag daar ook altijd zelf naar vragen.

 

Je mag altijd twee personen meenemen tijdens de echo. Voor kinderen is het vaak lastig om geconcentreerd te blijven tijdens het onderzoek. Denk er van te voren over na of je kinderen mee wilt nemen naar de echo. Het kan soms erg afleiden.

 

  • Voor een echo tussen de 10 en 14  weken: graag komen met een volle blaas.
  • De medische echo´s worden vergoed door je verzekering.
    Als je niet verzekerd bent betaal je de echo contant en krijg je een factuur mee.

 

Wat is een echo?

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van de baby of baby’s te maken.

Op deze manier kan de baby, en ook de organen, in beeld worden gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina. In de eerste tien weken van de zwangerschap wordt een vaginale echo gedaan omdat de baby dan nog te klein is om uitwendig goed te kunnen zien. Dit is voor de baby niet schadelijk.

 

Termijnecho

De termijnecho heeft als doel te bepalen hoe ver je zwanger bent. Om de exacte duur van de zwangerschap vast te stellen wordt vroeg in de zwangerschap een termijnecho gemaakt, waarbij de baby van hoofd tot stuit wordt gemeten. Bij deze termijnecho zien we ook of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of van meerlingen, zoals een tweeling. Het beste moment voor een termijnecho is tussen de 10 en 12 weken zwangerschapsduur. Onder de 10 weken gebeurt dit onderzoek via een vaginale echo. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Echo met medische indicatie

Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende redenen zijn om een extra echo aan te vragen. Dat kan zijn omdat de baby te snel of te langzaam lijkt te groeien, omdat er sprake is van bloedverlies of een andere reden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Prenatale screening
Nipt
NIPT
betekent: Niet-Invasieve Prenatale Test. Dit is een bloedonderzoek. Voor het  bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit je arm. De NIPT onderzoekt DNA. In het bloed van de zwangere zit ook een klein beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of het kind down-, edwards- of- patausyndroom heeft. Je loopt geen risico op een miskraam als gevolg van de test.
Meer informatie over de screening op down- edwards- en pateausyndroom vind je in de brochure of bovenstaande link. Tijdens de 1e controle bij de verloskundige krijg je, indien gewenst, hier ook informatie over.

Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

Combinatietest

De combinatietest is een test om de kans te bepalen op het krijgen van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Hierbij wordt je bloed onderzocht, samen met een echo waarbij gekeken wordt naar de plooi in de nek van uw kindje (nekplooimeting). Dit gebeurt tussen de 9e en 13e week van de zwangerschap.  De combinatietest geeft een kansberekening terwijl de NIPT test meer zekerheid biedt over de  uitslag. Meer informatie over de screening op down- edwards- en pateausyndroom vind je in de brochure of bovenstaande link. Tijdens de 1e controle bij de verloskundige krijg je, indien gewenst, hier ook informatie over.
Aan deze test zijn kosten verbonden.

 

Structurele echo/20 wk echo

In een uitgebreid gesprek vertelt je verloskundige je alles over de 20 wekenecho /SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Wanneer je besluit om deze echo te laten maken wordt er een afspraak gemaakt rond de 19-20 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is om alle structuren van de baby te bekijken en eventuele bijzonderheden en afwijkingen te signaleren. Wanneer er bijzonderheden zijn wordt u voor verder onderzoek doorverwezen naar het VU-ziekenhuis.

Deze structurele echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

 

De echo’s worden gemaakt met het Voluson E6 echoapparaat.

Dit apparaat voldoet volledig aan alle huidige eisen en wordt ook regelmatig gecontroleerd op goede werking. Er is bij het echoapparaat een groot TV scherm zodat iedereen de echobeelden gemakkelijk kan meekijken. Je krijgt fotootjes en eventueel een korte video-opname via je telefoon toegestuurd.

 

Klacht

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over het onderzoek. Bespreek dit altijd met de echoscopiste of met je eigen verloskundige. Binnen de praktijk is een klachtenprocedure aanwezig. Je kunt hier altijd naar vragen.

 

 

Vanwege de extra Corona maatregelen vragen wij iedereen met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts thuis te blijven. Voor meer info: English/Nederlands

 

Houd er rekening mee dat vanaf nu bij betreden van de praktijk het dragen van een mondkapje verplicht is.