Contact:

020 - 613 12 46

 

Spoedgevallen:

06 - 53 54 02 76

Bij geen gehoor:

020 - 592 38 54

 

Vaders

 

 

 

“De invloed van de vader op de ontwikkeling en opvoeding

van kinderen is minstens zo groot als die van
de moeder” (Louis Tavecchio).

 

 

Het belang van een betrokken (aanstaande) vader

De betrokkenheid van de (aanstaande) vader kan niet vroeg genoeg beginnen.  Onderzoek laat namelijk zien dat de relatie tussen vader en kind en de ontwikkeling van het kind positief beïnvloed wordt door een vader die betrokken is bij de zwangerschap en bevalling.

 

Belangrijke momenten in de zwangerschap

Als (aanstaande) vader draag je het kind niet fysiek bij je en ervaar je de zwangerschap anders dan je vrouw. Je doet vooral kennis op door het horen en zien van de ontwikkelingen. Belangrijke momenten voor een (aanstaande) vader kunnen zijn: de echobeelden zien en

het hartje van jullie kind horen kloppen. Naast deze momenten kan het prettig zijn als je bij de eerste controle, eventuele vervolgecho’s en bij het bespreken van het bevalplan aanwezig bent.

Natuurlijk vinden wij het fijn als je elke controle meekomt.

 

De ontwikkeling van de baby in de buik

 

 

 

 

 

 

 

maand        gewicht         grootte

1                                     0,4 cm

2                     1  gr           2  cm

3                   30  gr           9  cm

4                 150  gr          16 cm

5                 500  gr          30 cm

6                 800  gr          35 cm

7                1250 gr          40 cm

8                2250 gr          45 cm

9                3300 gr          50 cm

 

Wat verandert er bij je zwangere vrouw?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. Hierdoor kan ze meer emotioneel en persoonlijk gaan reageren. Dit is voor haar vaak ook vervelend, omdat zij zichzelf bijna niet meer herkent. Ze kan daardoor wat paniekerig zijn of zich snel

aangevallen voelen. Niet alle zwangere vrouwen hebben hier overigens last van.

 

Hoe kun je je zwangere vrouw helpen?

Zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap behoefte aan waardering en erkenning. Uit onderzoek blijkt dat jouw steun helpt tegen depressieve gevoelens en stress bij je vrouw. Je kunt je vrouw helpen door haar emotionele steun te geven. Bijvoorbeeld door naar haar te luisteren en begrip op te brengen voor haar situatie.

Ook praktische steun zoals het overnemen van huishoudelijke taken is belangrijk.

 

Een band opbouwen met het verwachte kind

In de zwangerschap kun je als (aanstaande) vader al een band opbouwen met jullie baby. Elke zwangerschap is anders, maar bij ongeveer 20 weken kan je vrouw de baby voelen bewegen.

Voor vaders is het voelen van de bewegingen van buitenaf vaak iets later. De baby beweegt het meest tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. Soms reageert hij of zij als je de buik aanraakt of op je stem. Je kunt contact maken door samen rustig te gaan zitten of liggen, je handen op de buik te leggen en tegen jullie kind te praten.

 

Jouw rol bij de bevalling

Als (aanstaande) vader speel je een belangrijke rol bij hoe je vrouw zich voelt tijdens de bevalling. Het is van belang dat je luistert naar wat jouw vrouw op dat moment prettig vindt. De posities die je als partner in kan nemen tijdens de baring worden weleens vergeleken met de verschillende rollen tijdens een voetbalwedstrijd:

 

 • toeschouwer: je kijkt toe en wacht tot het kind geboren is
 • coach: je schreeuwt niet vanaf de zijlijn, maar je ondersteunt je vrouw rustig door haar bemoedigend aan te kijken, vertellen dat ze het goed doet en, indien zij dit wenst, liefdevol aan te raken
 • medespeler: je probeert met elke wee mee te zuchten
 • keeper: je gaat jullie kind straks voor het eerst vasthouden

 

Seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling

Bij een normale zwangerschap is er geen reden om geen seks te hebben. Het kan dus geen kwaad om met elkaar te vrijen. Natuurlijk kan het fysiek minder prettig voelen en dan kun je samen andere mogelijkheden uitproberen. Wanneer je weer kunt vrijen na de bevalling is voor iedereen verschillend. Je moet er allebei

geestelijk en lichamelijk aan toe zijn. Het is beter om geen gemeenschap te hebben zolang je vrouw nog helderrood bloed verliest. Seks na de bevalling is vaak anders dan daarvoor.

De vagina is wat ruimer en soms ook gevoeliger. Neem vooral de tijd om samen te wennen aan de nieuwe situatie.

 

Vader zijn

Zorg dat je tijd neemt om jullie kind te leren kennen. Maak kennis met elkaar door hem of haar veel te observeren en te verzorgen.

Oog- en lichamelijk contact spelen hierbij een grote rol.

Door het horen van jouw stem kan de baby zich ook veilig voelen.

In de eerste week kan de kraamverzorgster je veel leren over hoe je jullie baby kunt verzorgen.

 

Interessante, leuke boeken

 • Samen zwanger: het zwangerschapsboek met oog voor je relatie (2005) Christa Nieuwboer, Uitgeverij Lannoo, Tielt.
 • De grote geboortegids: vol vertrouwen zwanger zijn en bewust bevallen (2011) Mariël Croon en Joris van der Post, Uitgeverij Thoeris, Amsterdam.
 • Aanpakken voor aanstaande vaders: praktische tips voor de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd (2013) David Borman, Uitgeverij Spectrum, Houten.
 • Zó doe je dat papa: alle onmisbare, overbodige en (best wel) handige dingen die je écht moet kunnen (2013) Shawn Bean, Uitgeverij Terra Lannoo, Houten.
 • Je wonderbaarlijke baby: wat een pasgeboren kind al kan (2005) Marshall H. Klaus & Phillyis H. Klaus, Uitgeverij Thoeris, Amsterdam.
 • Papadag (2008) Philip Waechter, Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam.
 • Bereid je voor op je leven als ouder (2015), Jeannette Milgrom en Jennifer Ericksen, Uitgeverij Nieuwezijds B.V., Amsterdam

 

Andere boeiende websites

www.vadercursus.nl

www.papaworden.nl

www.praktijkvader.nl

www.opvoeden.nl/vader-worden

 

Vanwege de extra Corona maatregelen vragen wij iedereen met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts thuis te blijven. Voor meer info: English/Nederlands

 

Houd er rekening mee dat vanaf nu bij betreden van de praktijk het dragen van een mondkapje verplicht is.