Contact:

020 - 613 12 46

 

Spoedgevallen:

06 - 53 54 02 76

Bij geen gehoor:

020 - 592 38 54

 

Wat bieden wij?

 

Informatie en begeleiding van kinderwens tot kraambed

en alles daar omheen.

Waar wil je informatie over? Een afspraak is altijd mogelijk.

 

 • Kinderwensspreekuur

   

  Heb je vragen over zwanger worden?

  Ook je partner is welkom.

  Al voordat je zwanger bent, ben je welkom op ons kinderwensspreekuur.

   

   

  Kinderwensspreekuur

  Stel al je vragen over voeding, medicijnen, schadelijke invloeden, erfelijke ziekten en afwijkingen.

   

  Informatie over zwanger worden

   

  Adviezen

  Soms kunnen we je vooraf al belangrijke adviezen geven. Over een goede leefwijze en hoe zinvol het is om foliumzuur te slikken om de kans op een kindje met een open rug te verkleinen. Of wat je kunt doen als het niet lukt om zwanger te worden. Eventueel kunnen we je doorverwijzen naar je huisarts of een gynaecoloog voor verder onderzoek.

   

  Download informatie over kinderen krijgen en risico's op het werk

   

  Kinderwens links:

  www.deverloskundige.nl

  www.erfelijkheid.nl

  www.rivm.nl

  www.voedingscentrum.nl

  www.kiesbeter.nl

  www.rokeninfo.nl

  www.zwangerwijzer.nl

  www.strakszwangerworden.nl

 • Vroege voorlichting

   

  Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijg je informatie over voeding, onderzoeken, werk en zwangerschap, leefstijl, lichamelijk en geestelijke veranderingen.

   

  Vroege voorlichting

  Op verschillende locaties in Amsterdam worden groepsvoorlichtingen voor zwangere vrouwen en hun partner georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt je geïnformeerd over allerlei onderwerpen die belangrijk zijn voor jou en je kindje.

   

  Deze gratis groepsvoorlichting is aanvullend op de informatie die  je krijgt tijdens de zwangerschaps controles bij deverloskundige.
  Er. is tijdens zo'n groepsvoorlichting veel meer tijd om belangrijke onderwerpen te bespreken. Deze maakt deel uit van ons totale pakket aan zorgverlening en voorlichting.

  We verwachten dus dat je de vroege voorlichting bezoekt (het liefst voor de 1e controle), net zo vanzelfsprekend als je op controle komt bij de verloskundige.

   

  Tijdens deze bijeenkomst krijg je uitgebreid informatie over onder andere:

  • Voeding: wat is goed om te eten tijdens de zwangerschap en wat kun je beter laten staan?
  • Testen op afwijkingen: welke keuze mogelijkheden zijn er
  • Sporten en bewegen
  • Leefstijl
  • Wat moet er allemaal geregeld worden?
  • Seksualiteit tijdens de zwangerschap
  • Zwangerschapscursussen

   

  In totaal kun je drie bijeenkomsten gratis bezoeken.

  Bijeenkomst 1; Vroege voorlichting 19.00-21.00 uur
  Bijeenkomst 2; Gezond zwanger (diëtiste) 19.00-21.00 uur
  Bijeenkomst 3; Leer je baby kennen (film) 19.00-21.00 uur

   

  De bijeenkomsten worden gehouden bij ons in ‘De Honingraat’ op de Slotermeerlaan, maar ook op andere locaties in Amsterdam West. Aanmelden kan via deze link of via onze assistentes.

   

  Flyer vroege voorlichting.

 • Centering Pregnancy

   

  Een nieuwe manier van prenatale zorg

  Vanaf juni 2014 zijn wij gestart met Centering Pregnancy.

  In plaats van de huidige korte één op één controles tijdens de zwangerschap, kun je ook kiezen voor zorg die in 10 bijeenkomsten aangeboden wordt aan een kleine groep zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.

   

   

   

   

   

  Tijdens de bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles (zoals de bloeddruk, groei van de baby etc.) gecombineerd met voorlichting, het leren van elkaar, maar ook meer betrokken te worden bij je eigen verloskundige zorg.

   

  Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Daarnaast draagt het bij een meer zelfvertrouwen in jezelf, je zwangerschap, de bevalling en je rol als moeder.

   

  We nodigen we je van harte uit om mee te doen aan deze bijeenkomsten. Mocht je vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

   

   

 • Zwangerschapsbegeleiding

   

  Weet je dat je zwanger bent?

  Wil je door ons begeleid worden?

   

   

  Je kunt je meteen bij ons aanmelden voor begeleiding als je zwanger bent. Als alles normaal gaat, is medisch ingrijpen eigenlijk niet nodig. Zwangerschap is immers een natuurlijke proces.

   

  Eerste afspraak

  Bij de 8e week van de zwangerschap hoort een eenvoudig medisch onderzoek  met bloedprikken, bloeddrukmeting en het voelen van je buik. We nemen ruim de tijd om alle informatie met je door te nemen en je vragen te beantwoorden. We vragen je ook te vertellen over erfelijke aandoeningen die misschien in jullie families voorkomen.

   

  Echo

  Echo's worden door onszelf gemaakt op onze praktijk aan de Slotermeerlaan.

  Je krijgt een afspraak om bij 10-12 weken een echo te laten maken.

  Bij 8 weken is het vruchtje nog te klein om goed op te meten en daarmee de termijn nauwkeurig te kunnen bepalen. Voor een echo krijg je een aparte afspraak op ons echospreekuur.

  Ten slotte, als je dat wilt, informeren we je over prenatale testen.

   

  Twaalf controles

  Je kunt rekenen op gemiddeld 12 zwangerschapscontroles van 15 minuten per keer. Door een uitwendig onderzoek controleren we het verloop van de zwangerschap en beoordelen we de groei en ligging van het kind. Ook luisteren we naar de harttonen van de baby. Als je veel dingen wilt bespreken kun je ook de dubbele tijd aanvragen.

  We streven naar een persoonlijke benadering en daarom houden we het aantal verloskundigen dat je in de zwangerschap zal tegenkomen beperkt.

   

  Je kunt in onze praktijk ook kiezen om deel te nemen aan de centering pregnancy.

   

  Samen met je partner

  Bij zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Tegelijk gebeurt er geestelijk natuurlijk van alles met je. Ook dat bespreken we.

  We willen jou en je partner graag steunen en begeleiden op een manier die jullie prettig vinden.

   

  Bij klachten eerst naar ons

  Bij klachten zijn wij het eerste aanspreekpunt. Bij mogelijke medische complicaties zullen we je doorsturen naar het ziekenhuis.

  De gynaecoloog kan vaststellen of jij of je kindje een verhoogd risico lopen. Als dat niet het geval blijkt te zijn, word je weer naar ons terugverwezen.

   

  Gynaecoloog

  Als er wél complicaties worden vastgesteld blijf je verder onder controle van de gynaecoloog. De bevalling vindt dan plaats in het ziekenhuis. Wij hervatten onze begeleiding na de bevalling, tijdens je kraambed, thuis.

   

  Zwangerschapscursussen en voorlichtingsbijeenkomsten

  Ter voorbereiding op de bevalling kun je kiezen uit allerlei speciale zwangerschapscursussen. Bijvoorbeeld zwangerschapsgymnastiek, yoga, mensendieck of haptonomie. Wij geven je daar informatie over. Je moet je zelf aanmelden bij zo'n cursus. Niet alle cursussen zijn gratis maar ze worden door sommige zorgverzekeraars wel (gedeeltelijk) vergoed.

   

  Er zijn verschillende voorlichtingen gedurende de zwangerschap. Vroeg in de zwangerschap is een bijeenkomst die ingaat op zwangerschapsklachten, voeding, kraamzorg. Alle belangrijke informatie die je gedurende die vroege  periode nodig hebt komt voorbij. Verder is er een bevallingsvoorlichting en zijn er mogelijkheden voor borstvoedingsvoorlichting.

   

  Download informatiefolders over zwangerschap

  Download informatie over aambeien, obstipatie en bloedarmoede

   

  Zwangerschapsbegeleiding links:

  www.deverloskundige.nl

  www.zwangerwijzer.nl

  www.rokeninfo.nl

  www.stichtinglichaamstaal.nl

  www.rondomdegeboorte.nl

  www.seksualiteit.nl

  www.24 baby.nl

  www.fnv.nl

  www.mirjam-vos.nl
  www.zelfbewustzwanger.nl

  www.opvoeden.nl

   

   

 • Bevalling

   

  Na je zwangerschap begeleiden wij ook je bevalling.

   

  Normaal beval je tussen week 37 tot en met week 42 van je zwangerschap. Ook de bevalling kent een natuurlijk verloop.

  Als complicaties tijdens de zwangerschap uitblijven, is er geen verhoogd risico bij je bevalling.

   

  Manieren van bevallen

  Gedurende de zwangerschap nemen we het normale verloop van de bevalling met je door. Er zijn verschillende manieren van bevallen: op een kruk, in het bad, op een bal, hurkend of in bed. We overleggen dit van tevoren met jou. Tijdens de bevalling ga je bemerken welke houding het meest geschikt is voor jou.

   

  Thuis of ergens anders

  In Nederland is het na een zwangerschap zonder complicaties normaal om thuis te bevallen. Als je niet thuis wilt bevallen, kun je naar het Bevalcentrum. Je huurt daar een kamer om te bevallen.
  De  bevalling en onze begeleiding zijn hetzelfde als thuis.
  Of  je ook een eigen bijdrage moet betalen hangt af van je zorgpolis.

   

  Download: Wat moet je in huis hebben voor de bevalling en het kraambed

   

  Toch naar het ziekenhuis

  Bij complicaties tijdens de bevalling kan begeleiding van de gynaecoloog nodig zijn. Wij gaan dan met je mee naar het ziekenhuis om je over te dragen aan de gynaecoloog.

   

  Kraamverzorgster

  Bij bevallingen thuis en in het Bevalcentrum werken we samen met een kraamverzorgster. Zij blijft na de bevalling nog enige tijd bij je en legt uit hoe je de eerste uren met je kindje doorbrengt. Ook helpt ze met douchen en geeft je een schoon bed.

   

  Kraamzorg regel je voor de 20e week van je zwangerschap,

  via je verzekering.

   

   

  Jij en je partner

  Ons doel is om je tijdens de bevalling zo te begeleiden dat jij en je partner zich daar goed bij voelen. En dat is voor ieder persoon weer anders. Soms loopt de bevalling niet zoals  je gehoopt en gewenst had, maar we hopen dat je dan wel terug kunt kijken op een goede samenwerking tussen jou en je partner, en tussen jullie en ons als verloskundigen.

   

  Geboorteplan

  In dit geboorteplan kun je jouw wensen rondom de bevalling kenbaar maken. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

   

  Download het geboorteplan

  Download informatie over bevallingshoudingen

   

  Bevalling Links

  www.deverloskundige.nl

  www.waterkinderen.nl

  www.oerbron.nl

  www.bevalcentrumwest.nl

  www.bevallingspijn.nl

 • Kraambed

   

  Gaat de gynaecoloog je bevalling begeleiden?

  Wij begeleiden je daarna thuis.

   

  Tot de achtste dag na de bevalling komen wij nog 3 of 4 keer bij je thuis om te zien hoe het met jou en je kindje gaat. Ook wegen we de baby 2 keer.

   

  Handige tips

  In diezelfde acht dagen heb je recht op kraamzorg.

  De kraamverzorgster doet medische controles bij jou en je kindje, helpt je bij de borstvoeding en weet veel handige tips.

  Bij complicaties neemt de kraamverzorgster direct contact met ons op. Tijdens het kraambed krijg je van ons ook informatie over anticonceptie.

   

  Download de bekkenbodemfolder

   

  GGD en consultatiebureau

  Verder komt de GGD langs voor het zogenaamde 'hielprikje' en de gehoortest. Via de GGD loopt ook je eerste afspraak met het consultatiebureau dat de zorg voor je kindje 'officieel' van ons overneemt.

   

  Nacontrole

  Na zes weken kom je nog een keer op ons spreekuur voor de nacontrole. Wij doen nog wat medische controles, kijken nog eens terug op je bevalling en kraambed, en bespreken de anticonceptie met je.

   

  Medische redenen

  Als je zwangerschapsbegeleiding en bevalling om medische redenen via het ziekenhuis is gelopen, kunnen wij vervolgens je kraambed begeleiden. Je hoeft je niet aangemeld te hebben. Je kunt het ziekenhuis ons daarover laten bellen. Dan krijgen wij meteen de gegevens door.

   

  Kraambed links:

  www.deverloskundige.nl

  www.borstvoeding.com

  www.borstvoeding.nl

  www.deboezemvriend.nl

  www.inbakeren.nl

   

  Link GGD

  www.groeigids.nl

  www.ggd.amsterdam.nl

   

 • Borstvoeding

   

  Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Ook heeft

  het positieve effecten op de gezondheid van de moeder.

  Baby’s profiteren optimaal van de gezonde effecten
  van moedermelk als ze minimaal zes maanden

  borstvoeding krijgen.

   

  Wij zien het als onze taak om aanstaande ouders objectieve informatie te geven over borst- en kunst voeding, zodat ze in staat zijn om een bewuste keus te maken over welke voeding ze willen gaan geven aan de baby.

   

  Als je er voor kiest om borstvoeding te gaan geven, krijg je stapsgewijs informatie en adviezen over het geven van borstvoeding. Als je de keuze maakt om kunstvoeding te geven aan je baby respecteren wij die keuze en ontvang je van ons geen verdere informatie en voorlichting over borstvoeding.

   

  Wij adviseren je om je samen met je partner goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Tijdens het spreekuur wordt je geïnformeerd over de informatiebijeenkomsten die hiervoor worden georganiseerd.

   

  Na de geboorte kun je voor borstvoedingsvragen terecht bij een lactatiekundige, bij vrijwillersorganisaties als VBN en LLL en het bv café elke eerste zaterdag van de maand,
  Locatie: Coffeemania Slotermeerlaan 103, Amsterdam.

   

  In 2012 hebben wij hetWHO/Unicef
  borstvoedingscertificaat  behaald.

   

   

   

   

   

  Dit certificaat krijgt een praktijk als je kennis en inzet voor borstvoeding aan vele kwaliteitseisen voldoet. In 2015 zijn wij opnieuw gecertificeerd. Wij zijn hier erg blij mee en het daagt ons uit om ook in de toekomst onze zorg voor borstvoeding volgens deze kwaliteitseisen aan te blijven bieden.

   

  Wij werken volgens de Tien vuistregels van  de WHO.

  Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding.

  Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen:

   

  1. Dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.

  2. Dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.

   

  3. Dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.

  4. Dat moeders hun baby direct na de geboorte bloot met huid-op-huidcontact bij zich krijgen voor minimaal een uur en dat vrouwen worden aangemoedigd de signalen dat de baby klaar is om aan de borst te gaan te benutten en hen daarbij zo nodig hulp aan te bieden.

  5. Dat aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.

   

  6. Dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.

   

  7. Dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven.

   

  8. Dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.

   

  9. Dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen wordt gegeven.

   

  10. Dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties.

   

  Download

  Informatie borstvoedingsbijeenkomsten, lactatiekundigen, verhuur kolven en vrijwilligersbijeenkomsten

   

  Borstvoeding 2x10 dingen die je moet weten
  Groei-Notitievel-aanlegfoto's

   

  Borstvoeding links

  www.borstvoeding.com

  La Leche League

  de Boezemvriend

  Borstvoedingspraktijk Osdorp

 • Miskraam

   

  Een zwangerschap kan helaas ook voortijdig afbreken.

  Wij staan voor je klaar met medische en psychische begeleiding.

   

  Miskraam

  Een miskraam gebeurt in de vroege zwangerschap. In die beginperiode (de eerste 12 weken) kan er ook wel eens bloedverlies optreden, zonder dat dit ernstig is. Natuurlijk ben je dan ongerust en vraag je ons om advies.

   

  Oorzaken

  Er hoeft niet altijd iets mis te zijn. Soms kan een echo duidelijkheid geven, maar niet als je nog heel vroeg zwanger bent. Als blijkt dat je toch een miskraam hebt, zullen we je verder begeleiden, zowel lichamelijk als emotioneel.

   

  Download de miskraamfolder

   

  Miskraam links:

  www.deverloskundige.nl
  www.nvog.nl
  www.pratenoververlies.nl

   

 • Medische info

 • Acupunctuurbehandeling

   

  Bij zwangerschap treden vaak bepaalde klachten op. Acupunctuur kan dan uitkomst bieden.

   

  Sabine Schmitz is verloskundige acupuncturiste. Zij werkt met ons samen. Sabine geeft ook ´bevallingsvoorbereiding´ vanaf de 36e week. Ook kan zij net voor of tijdens de bevalling zelf hulp bieden. Bijvoorbeeld als de ontsluiting wat langzaam gaat, of bij andere complicaties. Uiteraard altijd in overleg met jou.

   

  Acupunctuur Links:

  Sabine Schmitz acupunctuur Amsterdam

   

 • Haptonomie

  Wat is Haptonomie

  Haptonomie gaat over voelen. Alles wat je voelt is ook letterlijk voelbaar ergens in je lijf. In de haptonomie leer je om je weer wat meer bewust te worden van wat er in je lijf omgaat, letterlijk te luisteren naar welke signalen je lijf afgeeft, wat voel je nou eigenlijk? Voel je warmte of kou, bepaalde spanning ergens in je lijf? Vaak kan je ook je emoties voelen; ben je bang, blij, boos of verdrietig?

   

  Het je meer bewust worden van wat je in je lijf voelt en het benoemen van lichamelijke spanningen of ontspanningen (die verband houden met achterliggende gevoelens en emoties) komt aan de orde in de Haptonomie.

   

  Wie geeft deze Haptonomie-sessies?

  Deze sessies worden gegeven door Melanie Hulsegge. Haptonoom en docent communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam.

   

  Wat houdt een Haptonomie-sessie in?

  Een sessie duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de sessie ga je met elkaar in gesprek over waar jij tegenaan loopt in je zwangerschap.

   

  Welke gevoelens spelen je parten?

   

  Waar ben je bang voor?

   

  Waar zit jouw spanning?

   

  Naast dat je een gesprek hebt, ga je ook  aan de gang met oefeningen, aanraken en ervaren. Afgestemd op jouw dagelijkse leven.

   

  Hoe kan ik me aanmelden en waar moet ik zijn?

  Je kunt je aanmelden via 0646175274 of via de website:

  www. haptotherapeut.com

   

  Wat zijn de kosten?

  Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 35 euro per sessie, deze kun je eventueel vergoed krijgen als je aanvullende verzekerd bent.

  Mocht je gebruik willen maken van de reguliere sessies bij Melanie check dan haar website.

 • Care for Women

   

  Hormonen hebben invloed op een vrouw, in positieve, maar soms ook in negatieve zin.

   

  Om na een bevalling weer in balans te komen kan Care for Women specialist Ilja van Leeuwen je begeleiding en ondersteuning bieden. Samen met jou maakt zij een praktisch toepasbaar en persoonlijk behandelplan, dat bij je past.

   

  Daarbij biedt Ilja als Care for Women specialist, met jarenlange ervaring als verloskundige, begeleiding, ondersteuning en advies tijdens álle verschillende hormonale levensfasen van een vrouw. Zij helpt je graag bij vragen of klachten op het gebied van menstruatie, zwangerschap(wens), anticonceptie, maar ook overgang of borstkanker.

   

  Wat mag en kan je verwachten:

   

  Eerste gesprek = intake

  Het eerste gesprek is een uitgebreide kennismaking en 'intake'. Hierbij is het doel om volledig in kaart te brengen wát er speelt en wat jouw precieze vraag en wens is.

   

  Tweede gesprek = behandelplan opstellen

  In het tweede gesprek wordt een passend en praktisch toepasbaar behandelplan besproken. Dit wordt op maat gemaakt naar jouw wensen en verwachtingen.

   

  Vervolg gesprekken ter evaluatie

  Daarna zal in vervolg gesprekken dit plan geëvalueerd worden en zo nodig aangepast of bijschaaft.

   

  eventueel Risicoprofiel bepalen

  Zo nodig kan je risicoprofiel in kaart gebracht worden, mbt hart-&vaatziekten, botontkalking e/o borstkanker. Vervolgens zal dit risicoprofiel in het behandelplan meegenomen worden.

   

  Je mag dus een volledige en persoonlijke behandeling en benadering verwachten, waarbij als doel gesteld wordt een 'hormonaal evenwichtiger' leven te leven om gezond de toekomst tegemoet te gaan.

   

  Voor meer informatie:

  Care for Women Amsterdam

  Ilja van Leeuwen praktijk aan huis

  Meerpad 6-B | 1025 LB Amsterdam

  verschillende spreekuurlocaties in Amsterdam & Diemen,

  waaronder bij Verloskundig Centrum Groei

  Telefoon: 06 - 4747 0384

  E-mail: i.vanleeuwen@careforwomen.nl

  Klik hier om direct online een afspraak in te plannen.

   

  Social Media:

  Facebook: https://www.facebook.com/careforwomenAmsterdam

  Twitter: https://twitter.com/IljavLeeuwen

   

 • Diëtiste

  Bij de diëtist kunt u terecht voor al uw vragen over voeding.

   

  Heeft u vragen over uw voeding tijdens of juist na de zwangerschap? Of heeft u specifieke klachten (misselijkheid, hoge bloeddruk of hoge bloedsuikers) die met voeding te maken hebben? Wilt u hulp bij het voorkomen van overgewicht of juist bij ondergewicht tijdens of na  uw zwangerschap? Of wilt u een algemeen advies over gezonde voeding voor uw kind(eren)?

   

  Diëtiste Inge Cantatore helpt u met persoonlijke begeleiding stap voor stap op weg naar een gezond eetpatroon, zodat u zich energiek, fit en in balans voelt en uw kindje optimaal kan groeien.

   

  Vraag naar meer informatie bij de balie van Verloskundigenpraktijk Groei of neem direct contact op met Inge Cantatore: tel: 06-20554849

   

  Voor meer informatie zie: www.dietistenpraktijkequilibrio.nl

   

Vanwege de extra Corona maatregelen vragen wij iedereen met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts thuis te blijven. Voor meer info: English/Nederlands

 

Houd er rekening mee dat vanaf nu bij betreden van de praktijk het dragen van een mondkapje verplicht is.